NOS NieuwsAangepast

Natuurclub schiet minder wild af

Natuurmonumenten gaat minder wilde dieren afschieten. In grote natuurgebieden moet de natuur meer haar gang gaan, zegt de vereniging.

Nu worden herten en wilde zwijnen in bepaalde gebieden direct afgeschoten, omdat daar geen wilde dieren mogen komen. Op de Veluwe wordt een deel van de wilde dieren preventief gedood omdat ze gewassen van boeren aanvreten en soms verkeersongelukken veroorzaken.

Bijna de helft van de leden van Natuurmonumenten is daar tegen, blijkt uit een enquête van de vereniging. Alleen bij uitzichtloos lijden zouden de dieren moeten worden afgeschoten.

Wildroosters

In grote natuurgebieden als het Drents-Friese Wold en de Veluwezoom wil de vereniging daarom "de natuurlijkheid bevorderen". Er worden extra wildroosters en hekken geplaatst.

Natuurmonumenten denkt ook aan creatieve oplossingen. Zo zouden navigatiesystemen in de auto een waarschuwend piepje moeten afgeven als in een gebied wilde dieren voorkomen.

Prikpil

Ook het toedienen van een prikpil aan vrouwtjesdieren is voor Natuurmonumenten een optie. Er zou dan tijdelijk minder nageslacht komen, waardoor de wildstand wordt beperkt. Afschieten is voortaan de laatste optie, zegt de club.

Natuurmonumenten gaat in overleg met bewoners van de natuurgebieden die last hebben van de dieren. Schade moet volgens de club voortaan worden vergoed vanuit een schadefonds, waar natuurbeheerders, jagers, de overheid, boeren en recreatieondernemers een bijdrage aan leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl