De gemeente Rotterdam gaat de komende week bekijken of er iets moet veranderen aan de subsidie die het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival krijgt. De dirigent naar wie het festival is genoemd, de Rus Valery Gergiev, zou omstreden opvattingen over homoseksualiteit hebben, en die ook hebben geuit.

Gergiev, een vriend van president Poetin, zou de Russische homowet verdedigen en hebben beweerd dat homoseksualiteit en kindermisbruik hetzelfde zijn.

De gemeente gaat nu onderzoeken of dat gevolgen moet hebben voor het festival. Dat kreeg dit jaar ruim 250.000 euro subsidie. Gergiev was van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De PvdA in Rotterdam vindt dat het festival niet de naam van de 60-jarige dirigent kan hebben, als hij werkelijk dergelijke uitspraken heeft gedaan.

Andere landen

In Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland was ook al kritiek op de standpunten van de dirigent, die als een van de beste ter wereld wordt beschouwd. De intendant van de Bayerische Staatsoper in München, waar Gergiev in 2015 dirigent zou worden, had zich al van hem gedistantieerd.

STER reclame