Koploper Vitesse nipt langs NAC

Vitesse heeft zijn zevende zege in acht duels geboekt. De koploper van de eredivisie won in eigen huis nipt maar verdiend met 3-2 van NAC Breda.

Vitesse wilde snel zaken doen, toog vol overtuiging ten aanval en kwam al snel een paar keer in kansrijke positie. NAC probeerde aanvankelijk alleen de storm te trotseren, maar was ook zelf een keer gevaarlijk via Mats Seuntjes, wiens kopbal met moeite door Piet Velthuizen over de lat werd getikt.

NAC kwam tegen de verhouding in op voorsprong en daar was een een handsbal van Jan-Arie van der Heijden voor nodig. Jordy Buijs schoot de toegekende penalty onberispelijk binnen, maar die was niet zo hard en zuiver als de tien minuten later door Lucas Piazón benutte strafschop, waar ook een handsbal aan vooraf ging.

Na de 1-1 van de Braziliaan, die de bal hard in het kruis pegelde, bleef Vitesse druk zetten. Christian Atsu kreeg bij de jacht op de 2-1 de beste kans voor rust, maar zijn uithaal kwam terug van de lat.

Piazons tweede treffer, kort na rust, was ook al fraai. Hij ving een doorgekopte bal van Mike Havenaar op de borst op, kapte een verdediger uit en schoof de bal keurig in de verre hoek. Na een uur had hij zijn totaal op elf treffers kunnen brengen, maar na een pass van Ibarra werkte hij de bal over het doel.

Een minuut later was het aan de andere kant wel bijna raak, via Jeffrey Sarpong wiens kopbal door doelman Velthuizen met een prachtige duik uit de kruising werd geranseld. Amper een minuut later trof Atsu nog een keer het houtwerk (paal) en omdat het Arnhemse overwicht niet tot doelpunten leidde, kon NAC nog blijven hopen op een wondertje.

Die hoop leek vervlogen toen Kevin Leerdam vijf minuten voor tijd Vitesse in veilige haven leek te hebben geloodst met de 3-1. Maar de spanning keerde toch nog even terug, want net voor het verstrijken van de officiële tijd maakte Anthony Lurling er 3-2 van. NAC zette nog even aan, maar Vitesse kwam de blessuretijd zonder kleerscheuren door.