NOS NieuwsAangepast

Muziek in de Melkweg voor Mandela

In de Amsterdamse Stadsschouwburg is een nationaal eerbetoon voor Nelson Mandela gehouden. Daarna begon in de naastgelegen Melkweg een concert ter herdenking van de oud-president van Zuid-Afrika.

Burgemeester Van der Laan ontving prinses Beatrix voor de herdenking in de Stadsschouwburg. Er waren sprekers, artiesten en kunstenaars, onder wie Edsilia Rombley, Freek de Jonge, Gerda Havertong en het Nationale Ballet.

Van der Laan memoreerde hoe Nelson Mandela Amsterdam ooit "een van de sterkste anti-apartheidssteden in de wereld" noemde. "We vieren vandaag dat de mens onrecht de baas kan", besloot hij zijn toespraak.

Emotioneel

Ook Conny Braam, oud-voorzitter van de Anti-Apartheidsbeweging Nederland, sprak tijdens de herdenking. "Ik denk dat wereldwijd geen mens zo is bezongen, bejubeld en geprezen. Men wilde zich identificeren met deze uitzonderlijke man, zich aan hem spiegelen, onze betere ik in hem zien. Ja, het is goed vertoeven in de schaduw van de grote man. En dat is mooi. Nee, dat is zelfs geweldig." Braam kreeg na haar emotionele afscheid van Nelson Mandela een staande ovatie.

Het Nationaal Ballet danste vier stukken en acteur Kenneth Herdigein las gedichten voor, onder meer van Remco Campert.

Tv-schermen

De herdenking werd gehouden in de Stadsschouwburg aan het Leidseplein omdat Mandela in 1990 vanaf het balkon van dat theater de Nederlandse bevolking begroette. Evenals de begrafenis vanochtend, was het eerbetoon voor het publiek op straat te volgen via een groot tv-scherm op het plein.

In de Melkweg waren optredens van onder meer Typhoon, Wende Snijders en Ruben Hein. De herdenking is mede georganiseerd door ZAM, platform voor Afrikaanse vernieuwing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl