De Europese Unie schort de onderhandelingen met Oekraïne over een handels- en samenwerkingsverdrag op. Er wordt pas verder gepraat als Oekraïne een duidelijk signaal geeft dat het het verdrag wil ondertekenen, twitterde eurocommissaris Füle vanmorgen.

In november besloot Oekraïne de handelsbanden met Rusland aan te halen, in plaats van met de Europese Unie. Toch werd er vorige week doorgepraat met de EU onder druk van massale demonstraties van de oppositie.

Volgens het verdrag zou de EU miljarden investeren in Oekraïne, in ruil voor politieke hervormingen. De regering in Kiev dringt aan op meer Europees geld om de vereiste veranderingen door te voeren.

Opnieuw betogingen

Ook vandaag zijn weer vele tienduizenden mensen op straat om te demonstreren tegen de pro-Russische koers van president Janoekovitsj. De betogers eisen het aftreden van de president en nieuwe verkiezingen.

Ze kregen eerder op de dag bezoek van de Amerikaanse senator en buitenlandwoordvoerder John McCain. "Oekraïne zal een aanwinst zijn voor Europa en Europa maakt van de Oekraïne een beter land", zei McCain tegen de demonstranten.

Dicht bij het plein waar de betogers zich hebben verzameld, wordt ook gedemonstreerd door een groot aantal aanhangers van de regering.

STER reclame