Twee doden in tien uur in Manaus

time icon Aangepast

In het Braziliaanse Manaus zijn in een tijdsbestek van tien uur twee doden gevallen bij de bouw van het WK-stadion. Het zijn respectievelijk het vijfde en zesde slachtoffer in Brazilië, tijdens werkzaamheden om op tijd de stadions af te krijgen voor het WK voetbal in juni.

De FIFA heeft 1 januari 2014 als deadline gesteld voor de oplevering van alle stadions.

Het tweede slachtoffer zou zaterdag overleden zijn als gevolg van zware arbeidsomstandigheden. "Hij werkte van zondag tot zondag", tekenden Braziliaanse media op uit de mond van de zus van het 49-jarige slachtoffer.

Val van 35 meter

Eerder op de dag overleed een 22-jarige bouwvakker als gevolg van een val vanaf het dak. Een kabel brak, waarop de man 35 meter naar beneden viel. Hij overleed in het ziekenhuis.

De FIFA stuurde aan de hand van het eerste ongeval de volgende verklaring de wereld in. "De FIFA en het lokale organisatiecomité hebben met droefheid kennis genomen van de dood van een bouwvakker bij de Arena Amazonia. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie, collega's en vrienden."

Manaus, Brasilia en Sao Paulo

Bij drie van de twaalf WK-stadions zijn nu bouwvakkers om het leven gekomen. In Manaus (twee incidenten en drie doden), Brasilia (één dode) en onlangs nog in Sao Paulo, waar twee doden vielen toen een hijskraan in elkaar stortte.

Brazilië heeft haast om alle stadions op tijd speelklaar te maken, maar de vraag is of de veiligheid daarbij wel voldoende in acht wordt genomen. Het Nederlands elftal speelt geen groepswedstrijd in Manaus of Brasilia, maar wel in Sao Paulo, tegen Chili.

Blatter: geen zaak FIFA

Ook in Qatar zijn door ongelukken tijdens bouwwerkzaamheden aan stadions voor het WK 2022 enkele arbeiders omgekomen. Blatter liet eerder al weten dat zowel de doden in Brazilie als in Qatar geen zaak voor de FIFA zijn.

STER Reclame