Niets is te gek als het om de versiering van kerstbomen gaat. Saskia de Laat, de oprichtster van www.christmaholic.nl, ziet allerlei trends door elkaar, áls je al van trends kunt spreken.

Zoals bijna altijd is de nostalgische kerstboom populair, maar elk jaar heeft die volgens De Laat een andere gedaante. Deze keer heeft de nostalgische boom "moderne accenten", zoals witte engelen, maar vaak overheerst bruine versiering. Ook traditioneel rood duikt op. "Zoals de kerstboom vroeger bij oma was", zegt ze.

Honden

Versieringen in pastelkleuren doen het dit jaar ook goed, zoals mintgroene ballen. Veel pastelkleurige versieringen zijn poederachtig en daardoor dof.

Opvallend vaak valt de keuze op extreme kleuren en bijzondere vormen. "Tot en met felgroene of -rode honden en kikkers", zegt De Laat. "Uiteraard zijn die vooral in trek bij gezinnen met kleine kinderen."

Steigerhout

In toenemende mate gaan consumenten naar de plek waar de spar in de grond staat, om hem zelf af te zagen.

Mensen die het echt eens helemaal anders willen, hangen de boom omgekeerd aan het plafond. Ook kun je kiezen voor houten 'bomen', zoals gestapeld steigerhout in de vorm van een spar. "Ik zie dit als een nieuw soort kunstboom", zegt De Laat.

Goede zaken

Kerstbomen worden ook dit jaar weer massaal aangesleept. "Het loopt hartstikke goed", zegt kweker Edy van Zijl in Bunnik. "De vraag is vergelijkbaar met vorige jaren."

De verkopers deden vorig weekend, vlak na Sinterklaas, goede zaken en ze verwachten dat het dit weekend niet anders zal zijn.

Plezier

Van Zijl kan aan de kerstbomenverkoop niet merken dat het crisis is. "Je zou zeggen dat het erg goed gaat met Nederland. Een boom kost al snel 40 euro".

De meeste bomen die Van Zijl verkoopt zijn zonder kluit. "Het is dus ook niet zo dat ze er na de kerst nog plezier van hebben in de tuin."

Bouwmarkten

De nordmann is dit jaar onverminderd populair. "Er wordt veel reclame voor gemaakt", zegt Gerard Krol van de Vereniging Nederlandse Kerstboomtelers. "Hij is duurder, maar niet beter dan de gewone spar."

Kerstbomen worden op steeds meer plaatsen aangeboden, zoals in bouwmarkten en bij Ikea. Krol zegt dat de traditionele verkopers daar weinig van merken. "De enkele tienduizenden die daar de winkel uitgaan, vallen in het niet op in het totaal van 2 miljoen verkochte bomen."

STER reclame