Defensie acht het waarschijnlijk dat er een Nederlandse ex-militair in Syrië aan de kant van de jihadisten meevecht. Het ministerie sluit niet uit dat twee andere ex-militairen in of buiten Syrië ook aan de jihad meedoen. Dat zegt minister Hennis-Plasschaert in antwoord op Kamervragen van de PVV-Kamerleden De Roon en Van Klaveren.

De PVV'ers hadden de minister om opheldering gevraagd naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf in november.

Basisopleiding

Daarin stond dat een Nederlands-Turkse ex-militair meevocht met aan al-Qaida gelieerde Syrische rebellen. De man zou in 2009 en 2010 bij de Koninklijke Landmacht hebben gediend. Defensie kon het bericht toen niet bevestigen.

Defensie zegt nu dat het bericht waarschijnlijk klopt. De man heeft in de genoemde periode de Algemene Militaire Opleiding (AMO) gevolgd: de vier maanden durende basisopleiding die iedere nieuwe militair krijgt. Hij begon daarna aan twee vervolgopleidingen, maar maakte die niet af.

Mogelijk nog twee

Op de vraag of er in Syrië of elders nog meer Nederlandse ex-militairen meevechten, zegt de minister: "Bij Defensie zijn op dit moment naast genoemde persoon twee ex-militairen bekend die mogelijk als jihadist meevechten in Syrië of elders".

De minister zegt verder dat bij iedereen die uit Syrië terugkeert, wordt gekeken of hij vervolgd kan worden.

Iemand die veroordeeld wordt voor een terroristisch misdrijf kan zijn Nederlanderschap kwijtraken als hij een dubbele nationaliteit heeft. Daarnaast moet het misdrijf na 1 oktober 2010 zijn gepleegd.

STER reclame