NOS NieuwsAangepast

Wapenwet VS soepeler na Newtown

Door redacteur Peter Sonneveld in Washington

Precies een jaar geleden vermoordde Adam Lanza twintig kinderen en zes volwassenen in de Sandy Hook-basisschool. Daarna schoot hij zichzelf dood. Zes minuten duurde de slachtpartij in Newtown, Connecticut.

Amerika was geschokt en een geëmotioneerde president Obama riep op tot actie: "We moeten de handen ineenslaan en meer tragedies als deze te voorkomen." Een jaar later is er van die oproep weinig terechtgekomen.

Sterker nog: in veel staten is het vandaag makkelijker om een wapen te kopen dan een jaar geleden. Na de schietpartij in Newtown heeft bijna elke staat op zijn minst één nieuwe wapenwet doorgevoerd. Maar van deze 109 wapenwetten waren zeventig een versoepeling van het beleid. In Colorado, waar gisteren een gefrustreerde jongen het vuur opende op zijn middelbare school, draaiden kiezers in een referendum zelfs een strengere wapenwet terug.

Vingerafdrukken

In andere staten werden de wetten wel aangescherpt, zoals in Maryland. Daar is het nu verplicht om een vergunning aan te vragen en vingerafdrukken te laten maken, waarna 'background checks' volgen. Al met al duurt het een maand voordat iemand die een wapen wil kopen er ook daadwerkelijk een in huis heeft. In buurstaat Virginia kun je dezelfde dag je wapen al mee naar huis nemen.

Op federaal niveau is geen enkele nieuwe wapenwet doorgevoerd. Wetten tegen illegale handel in wapens en voor de bescherming van scholen kwamen niet door het Congres. Zelfs wetgeving rond de veelbesproken 'background checks' haalde het niet in de Senaat. Het voorstel kwam vier stemmen tekort.

Minuut stilte

Terwijl geen enkele wet door het Congres komt, neemt ook onder de bevolking de steun voor strengere wapenwetgeving af. Nog maar iets meer dan de helft van de Amerikanen steunt verscherpte wapenwetten, een flinke daling ten opzichte van begin dit jaar.

Het is nog maar de vraag of president Obama zijn belofte, om wapengeweld terug te dringen, kan nakomen. Hoe kan hij strengere wapenwetten doorvoeren als daar zowel politiek als maatschappelijk steeds minder draagvlak voor is? Wellicht is dat waar de president aan zal denken tijdens de minuut stilte vandaag, tijdens de herdenking van het Newtown-drama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl