De Italiaanse politie heeft op Sicilië dertig mensen opgepakt die zouden werken voor een van de beruchtste maffialeiders, Matteo Messina Denaro. Onder hen zijn ook familieleden, zoals een zus en enkele neven.

Ze worden ervan verdacht dat ze medeplichtig zijn aan de misdrijven die Denaro heeft gepleegd. Ook zouden ze hem hebben geholpen om uit handen te blijven van de politie.

Denaro houdt zich al sinds 1993 schuil. Bij de arrestaties heeft de politie voor 5 miljoen euro aan eigendommen in beslag genomen.

Baas van alle bazen

De 50-jarige Denaro wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor zeventig moorden. Zijn organisatie, de Cosa Nostra, houdt zich vooral bezig met het afpersen van bouwbedrijven en van mensen die door een erfenis rijk zijn geworden.

Vroeger stond Denaro bekend als de 'Playboy-baas' vanwege zijn voorliefde voor snelle auto's, dure horloges en mooie vrouwen. Sinds 2006 is hij de hoogste leider van de Cosa Nostra: de 'capo dei tutti capi' (baas van alle bazen).

Snel oppakken

Denaro is de opvolger van Bernado Provenzano, die in 2006 werd opgepakt na veertig jaar voortvluchtig te zijn geweest. Dankzij de arrestaties van vandaag hoopt de Italiaanse politie nu ook Denaro snel te kunnen oppakken.

STER reclame