Een 18-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van het hacken van computers van duizenden mensen. Dezelfde verdachte heeft vermoedelijk in mei het vwo-eindexamen Frans via de computer van iemand anders op internet gezet. Daardoor kwam de examenfraude op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun aan het licht.

De nieuwe zaak kwam aan het rollen door de aangifte van een tiener, die naaktfoto's die zij zelf had gemaakt en ook weer had verwijderd, toch weer terugzag. De verdachte bleek in staat webcams op afstand te bedienen en opnames te maken.

Miljoenen bestanden

Hij werd in oktober opgepakt, maar de aanhouding is nu pas bekendgemaakt omdat de politie de handen vol had aan de zaak. Op de computer werden miljoenen bestanden gevonden. In samenwerking met onder andere het team High Tech Crime van de Nationale Politie werd de zaak onderzocht. De politie laat weten dat de verdachte meewerkt aan het onderzoek.

De verdachte kwam in de computers binnen door de verspreiding van plaatjes en berichten die afkomstig leken van vrienden en bekenden. Als die zich in de computer genesteld hadden, kon hij op afstand de webcam overnemen en beeldmateriaal binnenhalen die de gebruikers van de computer zelf hadden gemaakt.

In de talloze bestanden op de computer van de Rotterdammer is beeldmateriaal aangetroffen dat varieert van alledaags tot pornografisch. De politie heeft tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat hij dat materiaal verder verspreidde.

STER reclame