NOS Voetbal Aangepast

Zwolle en Heerenveen willen aanhaken

Tot voor kort zou het duel PEC Zwolle - sc Heerenveen nog als topper betiteld kunnen worden, een paar mindere resultaten van beide clubs verder is de vrijdagavondwedstrijd van de zeventiende speelronde niet meer dan de ontmoeting tussen twee middenmoters. De winnaar sluit evenwel weer aan bij het rijtje clubs dat op lijstaanvoerder Vitesse jaagt.

Twee maanden zonder zege

PEC kende een droomstart van het seizoen. Het mocht zich zelfs een tijdje koploper noemen, maar de laatste zege is inmiddels bijna twee maanden oud. De 6-1 winst die Zwolle op 20 oktober tegen ADO Den Haag boekte, is bovendien de laatste wedstrijd waarin het meerdere keren scoorde.

Voor de daaropvolgende resultaten hoeven de Zwollenaren zich overigens geenszins te schamen. De gelijke spelen tegen PSV (1-1 in Eindhoven), FC Twente (1-1), FC Groningen (0-0) en RKC Waalwijk (1-1) betekenen wel dat er op de ranglijst niet veel meer te merken is van de bliksemstart. Na de ruime nederlaag van vorige week (4-1), uitgerekend tegen rivaal Go Ahead Eagles, staat PEC negende.

"Weggepoetst"

Behalve het verliezen van de IJsselderby en het uit zicht raken van de bovenste plaatsen, baalde trainer Ron Jans direct na het duel vooral van de manier waarop de nederlaag tot stand kwam. "We zijn weggepoetst", was zijn heldere commentaar. Ook in de dagen daarop benadrukte Jans het meest geschrokken te zijn van de gebrekkige instelling.

"Op dat vlak zijn we niet eerder onderuit gegaan. Het vraagt om een antwoord en gelukkig spelen we vrijdag alweer tegen Heerenveen, dan zullen we laten zien dat het heel anders kan."

Bestuurlijke zorgen

In Heerenveen treft Zwolle een tegenstander die ook even hardop dacht aan aansluiting bij de topdrie, maar net zo goed niet ontevreden zal zijn met de huidige positie onderin het linkerrijtje. En dat in een seizoen bovendien waarin de bestuurlijke zorgen aanhouden.

Volgens Marten de Roon merken de spelers op het veld niets van de perikelen, maar de aanvoerder moedigt de leiding wel aan haast te maken met de aanstelling van een technisch directeur. "We komen nu in een periode waarin de contracten van sommige spelers gaan aflopen. Het zou fijn zijn voor hen en de rest van het team als er duidelijkheid komt over hun positie."

Scorend vermogen

Anders dan Zwolle heeft de ploeg van Marco van Basten geen moeite met scoren. De eerste zestien wedstrijden hield alleen FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter zijn doel schoon tegen Heerenveen. Dat scorend vermogen is niet geheel verwonderlijk, gezien de aanwezigheid van eredivisie-topscorer Alfred Finnbogason. De eerste weken leek elke kans een doelpunt op te leveren. Maar na zijn hattrick tegen RKC (8 november) stokte de teller.

Een bovenbeenblessure hield de aanvaller twee duels aan de kant en in de twee daaropvolgende wedstrijden kwam hij niet tot scoren, hoewel hij meerdere kansen kreeg. Toch maakt zijn coach zich niet druk. "Finnbogason is een koele kikker en op jacht naar zijn volgende doelpunt. Hij weet wat hij moet doen," aldus Van Basten op de site van de club.

Ondertussen wordt Finnbogason met steeds meer buitenlandse clubs in verband gebracht. Heerenveen houdt rekening met een vertrek van de IJslander.

Leegloop dreigt

De Friezen zelf hebben hun oog laten vallen op Rochdi Achenteh, de linksachter van de komende tegenstander. Achenteh is niet de enige Zwollenaar die in de belangstelling staat van andere clubs. Ook Darryl Lachman en Fred Benson zouden vanavond weleens hun laatste thuiswedstrijd in Zwolle kunnen spelen.

Het is de prijs van de opvallende seizoensstart van PEC, dat in het slechtste scenario nog wel eens een zware tweede seizoenshelft tegemoet kan gaan. Ieder punt dat het voor de winterstop binnenhaalt is dan meegenomen. Met de uitwedstrijd tegen Feyenoord nog in het vooruitzicht, ligt de druk vooral op het duel van vanavond, wil PEC nog iets van het goede gevoel overhouden.

"Slecht in uitwedstrijden"

Afgaande op de resultaten van Heerenveen in uitwedstrijden heeft Zwolle kansen. Alleen in de eerste uitwedstrijd van het seizoen, 0-2 bij NAC Breda, kwamen de Friezen tot winst. Iets wat ook Jans is opgevallen. Hij noemde zijn voormalige werkgever een grillige ploeg en slecht in uitwedstrijden.

Van Basten verklaart die wisselvalligheid door erop te wijzen dat Heerenveen meer reactievoetbal speelt. Hij prijst de aanvallende stijl van de tegenstander. "PEC gaat uit van eigen mogelijkheden, terwijl wij moeite hebben het spel te maken."

STER reclame