Een Amerikaan die al ruim vijf jaar wordt vermist in Iran, werkte voor de CIA. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau AP. De CIA-leiding heeft juist altijd volgehouden dat ze geen banden hadden met Robert Levinson, zelfs tegen het Amerikaanse Congres.

Levinson verdween in maart 2007. Hoewel de gepensioneerde FBI-agent in het verleden wel eens voor de CIA had gewerkt, hield het Witte Huis vol dat hij slechts op zakenreis was in Iran. AP ontdekte die verklaring dat onzin was.

Ongebruikelijk

Uit e-mails tussen Levinson en een kennis bij de CIA, blijkt dat Levinson voorstelde om een contactpersoon in Iran op te zoeken, die de CIA informatie over het regime zou kunnen geven. Levinson had in het verleden soortgelijke operaties in Panama, Turkije en Canada uitgevoerd om informatie te verzamelen.

De AP noemt de gang van zaken hoogst ongebruikelijk; zo was er nooit toestemming van de hoogste CIA-agent in het land voor de missies die Levinson uitvoerde. Uit een intern onderzoek van de CIA komt het beeld naar voren van een amateur-spionage-operatie die werd uitgevoerd door analysten, in plaats van CIA-spionnen.

Uitgesteld

Doordat het werk van Levinson buiten alle protocollen om werd geregeld, waren de verantwoordelijken niet op de hoogte dat hij voor de CIA in Iran was. Daardoor werd het Amerikaanse Congres foutief ingelicht over de zaak.

AP weet al sinds 2010 van de CIA-banden van Levinson, maar stelde publicatie een aantal keren uit om onderhandelaars de kans te geven hem vrij te krijgen. Nu er al een tijd niks meer van hem is vernomen, wordt het verhaal alsnog naar buiten gebracht. Het laatste levensteken van Levinson waren beelden uit begin 2011.

Het Witte Huis betreurt dat AP het verhaal brengt. "Zo'n verhaal helpt Levinson niet thuiskomen", zegt een woordvoerder, die verder niet inhoudelijk op het verhaal wil ingaan.

Afgekocht

Het is niet duidelijk wie Levinson in handen heeft. Het kan de Iraanse regering zijn, maar ook drugssmokkelaars of terroristen in het gebied. De Iraanse regering heeft altijd gezegd dat het land niks met de zaak te maken heeft en volledig meewerkt om Levinson terug te vinden.

De familie van Levinson is door de CIA afgekocht met 2,5 miljoen dollar. In ruil daarvoor beloofden ze dat ze hun mond houden over de affaire en geen rechtszaak tegen de CIA beginnen.

STER reclame