Jankovic terug in Belgrado

De locatie van het WK handbal dat op dit moment bezig is, zal voor weinigen zo'n bijzondere lading hebben als voor Jasmina Jankovic. De keepster van Oranje is voor het eerst terug in Belgrado sinds ze als 5-jarig meisje naar Nederland vluchtte. "Ik weet wat hier destijds is gebeurd."

Jankovic woonde in Bosnië-Herzegovina toen dat land in 1992 de onafhankelijkheid uitriep. Snel daarna ontvluchtte ze de oorlog die daarop volgde.

Ze kwam in Nederland terecht. "Ik weet nog dat als er in Nederland een vliegtuig overvloog, mijn broertje en ik meteen de bosjes in sprongen om ons te verstoppen. Die dingen blijven voor altijd in je hoofd."

Servië

De vader van Jankovic is Servisch. Sterker nog: "De familie van mijn vader komt uit Belgrado en zit tijdens de wedstrijden op de tribune." Jankovic' vader was al eens teruggeweest in de hoofdstad van Servië, maar zijzelf en haar moeder nog nooit. "Vandaar dat het wel heel bijzonder voor mij is."

De Nederlandse handbalsters genoten vandaag van een rustdag. Morgen spelen ze hun laatste groepswedstrijd, tegen Montenegro. Oranje is al zeker van een plek in de achtste finales.

De groep concentreert zich op de belangrijke wedstrijden die eraan komen, maar er is ook oog voor het oorlogsverleden van het toneel waarop Oranje zijn wedstrijden speelt. Jankovic: "Mijn ploeggenoten zien natuurlijk ook de kapotte gebouwen en de gebombardeerde plekken, maar niemand weet hoe het is om te vluchten. Dat is een rare ervaring. Ik zie die gebouwen ook, ik weet wat daar destijds is gebeurd. Dat is natuurlijk keihard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl