NOS NieuwsAangepast

Banken Slovenië: 5 miljard nodig

De financiële buffers van banken in Slovenië zijn te laag. Uit een stresstest door de Sloveense centrale bank blijkt dat de banken bijna 5 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben om bestand te zijn tegen zwaar economisch weer en financiële tegenvallers.

Het tekort bedraagt 4,76 miljard euro. Onder de banken zitten de drie grootste financiële instellingen. Het gaat om Raiffeisen Slovenia, Hypo Alpe-Adria Bank en Unicredit Slovenia. Samen hebben ze 3,1 miljard euro nodig.

Op orde brengen

Vijf kleinere banken moeten op zoek naar 1,6 miljard euro. De banken moeten het geld vóór juni zien op te halen op de kapitaalmarkten.

De problemen bij Sloveense banken zullen Europa geen geld kosten, zegt eurocommissaris Olli Rehn. Hij benadrukt dat "Slovenië verder kan gaan met het op orde brengen van de financiële sector zonder financiële hulp van de Europese partners."

Veilig

Volgens minister Dijsselbloem van Financiën zijn de problemen ook niet te vergelijken met die van Cyprus. De voorzitter van de eurogroep onderstreept de eigen verantwoordelijkheid van Slovenië. "Ze gaan de problemen zelf aanpakken en daar heb ik vertrouwen in. Hier komt geen steunprogramma voor. Ze gaan het zelf doen en daar zijn we natuurlijk blij mee."

De centrale bank van Slovenië benadrukt dat de banken niet in gevaar zijn en dat het spaargeld gewoon veilig is.

Rente

De komende maanden worden in de eurozone alle grote banken aan stresstesten blootgesteld in de aanloop naar een bankenunie en het centrale Europese toezicht op de banken. In november volgend jaar krijgt de Europese Centrale Bank het toezicht op banken, in plaats van de nationale toezichthouders.

Er zijn al langer zorgen over de financiële sector in Slovenië. Begin dit jaar schoot de rente op staatsleningen omhoog tot boven de 7 procent.

Gespeculeerd

Slovenië heeft te lijden onder de Europese recessie. Banken, veelal in staatshanden, hebben slechte kredietportefeuilles in vastgoedfinanciering en bedrijfsleningen. Eén op de vijf leningen bij de drie grootste banken heeft een betalingsachterstand.

In juni werd al gespeculeerd over mogelijke Europese noodsteun uit het ESM-fonds en werd de Sloveense kapitaalbehoefte geraamd op 7 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl