NOS NieuwsAangepast

Israël ontbiedt ambassadeur

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege verklaringen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken die volgens Israël een boycot-sfeer tegen Israël aanwakkeren. Ambassadeur Veldkamp kreeg in de schoenen geschoven dat het ministerie "dubbelzinnige" verklaringen aflegt.

De zaak heeft te maken met het besluit van het Nederlandse waterbedrijf Vitens om de samenwerking met de Israëlische branchegenoot Mekorot stop te zetten. Mekorot opereert ook in de Palestijnse gebieden. Vitens deed de stap omdat het niet betrokken wil raken bij het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Zaken doen

De Israëlische regering is verontwaardigd over de stopzetting van de samenwerking, juist omdat Mekorot bij waterprojecten nauw samenwerkt met Jordanië en de Palestijnen onder de vlag van de Wereldbank.

Volgens Israël heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vage en dubbelzinnige verklaringen afgelegd over juridische problemen waarin bedrijven kunnen komen als ze zaken doen met Israëlische bedrijven die ook actief zijn in de Westelijke Jordaanoever.

Kritiek

Buitenlandse Zaken ontkent dat het invloed heeft uitgeoefend op het besluit van Vitens om niet meer met Mekorot samen te werken.

De Europese Unie beschouwt de Israëlische nederzettingen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever als illegaal en ziet ze als een obstakel voor vrede. Na de hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen is de internationale kritiek op het nederzettingenbeleid weer toegenomen.

Livni

De Israëlische minister Livni, die belast is het met de onderhandelingen met de Palestijnen, zegt dat het besluit van Vitens aantoont hoe geïsoleerd Israël raakt door het nederzettingenbeleid. Ze zei dat ze bijzonder teleurgesteld is over het besluit van Vitens. Ook zij wees erop dat Mekorot in internationaal verband samenwerkt met de Palestijnen.

Tweede Kamer

Gisteren hebben vier partijen in de Tweede Kamer kritische vragen gesteld over het verbreken van de samenwerking tussen Vitens en Mekorot. SGP, VVD, PVV en ChristenUnie willen weten wat de rol van het ministerie precies was en wat het verbreken van de samenwerking betekent voor het vredesproces. Ze wijzen erop dat Mekorot betrokken is bij een overeenkomst tussen Israel, de Palestijnse Autoriteit en Jordanië en dat ook de Wereldbank daaraan heeft meegewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl