NOS Nieuws Binnenland Aangepast

CNV: school wil van oude leraar af

Het aantal oudere leraren dat te maken heeft met een conflict of ontslagzaak op hun school, is de afgelopen drie jaar vervijfvoudigd. Dat zegt vakbond CNV Onderwijs.

De bond heeft dit jaar al 550 leraren van 58 jaar en ouder begeleid bij een conflict. "Een dramatische stijging", zegt CNV Onderwijs-voorzitter Helen van den Berg, "In 2010 lag dat aantal met 119 een stuk lager". Volgens de bond leiden de problemen op het werk in bijna alle gevallen tot het ontslag van de leraar.

Trend

CNV Onderwijs spreekt van een 'afrekencultuur' binnen de scholen. Het is een trend, zegt CNV Onderwijs, want jaren geleden waren er veel minder conflicten. Als er problemen ontstaan, accepteren leraren onder druk van het schoolbestuur vaak een regeling voor vrijwillig vertrek.

"Voor een deel worden er ook conflicten gecreëerd om mensen eruit te werken. Mensen zijn vaak te duur en te oud maar dat mag niet als reden gebruikt worden voor ontslag. Wat dan gezegd wordt is dat mensen niet flexibel genoeg zijn of ze worden niet goed genoeg meer bevonden", zegt Van den Berg.

Geld

In de meeste gevallen zijn persoonlijke redenen de aanleiding voor ontslag, maar soms heeft het ook met geld te maken. Oudere leraren zijn voor scholen veel duurder dan jonge leraren.

CNV Onderwijs zegt dat de werkdruk de laatste jaren flink is toegenomen en dat vooral oudere leraren daarvan last hebben. Er is volgens de bond een enorme bureaucratie en ouders eisen steeds meer van de leraar, terwijl ze zelf minder verantwoordelijkheid nemen.

Ouderenbeleid

Volgens CNV onderwijs hebben de meeste scholen geen goed ouderenbeleid en onstaan daardoor problemen. Oudere leraren zouden beter minder voor de klas kunnen worden gezet en vaker collega's kunnen begeleiden of kinderen met een leerachterstand kunnen helpen.

CNV Onderwijs denkt dat het aantal oudere leraren met een conflict nog aanzienlijk hoger ligt dan de genoemde 550, omdat het onderzoek alleen onder leden is gedaan.

STER reclame