NOS NieuwsAangepast

N-H geschokt over gedeputeerde

Het provinciebestuur van Noord-Holland is geschokt over het gedrag van een ex-gedeputeerde. Dat meldt de provincie Noord-Holland in een persbericht.

De inmiddels overleden GroenLinks-gedeputeerde Albert Moens verrichtte werkzaamheden voor het bedrijf Econcern terwijl hij nog gedeputeerde was. Dat blijkt volgens het vandaag verschenen curatorenverslag uit een mail die hij in juli 2008 aan directeur Berkhout van Econcern verstuurde.

"Gedoe"

In die mail schrijft Moens - die tot mei 2008 gedeputeerde was - dat hij vanaf januari dat jaar al werkzaamheden voor het bedrijf verrichtte. Hij stelt in de mail voor die werkzaamheden in te boeken vanaf juli, om "enig gedoe te voorkomen".

De nieuwe informatie over Moens komt voor de provincie Noord-Holland op een gevoelig moment: vorige week werd oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers tot drie jaar cel veroordeeld voor omkoping en valsheid in geschrifte. Hooijmaijers en Moens zaten in hetzelfde college. Hooijmaijers is in beroep gegaan.

Baan

Het curatorenverslag maakt ook duidelijk dat Moens al in 2007 bij de directie van Econcern heeft gepolst of hij in de toekomst bij het bedrijf zou kunnen komen werken. De toenmalige directeur zou daarmee akkoord zijn gegaan, op voorwaarde dat Moens ervoor zou zorgen dat de provincie mee zou doen in een windturbinebedrijf dat eigendom was van Econcern.

Een investering van de provincie Noord-Holland in dat bedrijf, Darwind, ketste uiteindelijk overigens af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl