De uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam stond dit jaar in het teken van drie doden: prins Friso, Nelson Mandela en Ahmed Fouad Negm, die de belangrijkste Prins Claus Prijs won.

De Egyptische dichter overleed vorige week op 84-jarige leeftijd. De prijs werd nu postuum uitgereikt. Mona Amis, vriendin en vertaler van Negm, nam de prijs in ontvangst. Zij las ook gedichten van Negm voor tijdens de ceremonie.

De jury omschreef Negm als "een briljant dichter, onbevreesd sociaal en politiek commentator en gevierd voorvechter van de positie van armen en rechtelozen".

Vreemd feestje

De prijs werd uitgereikt door prins Constantijn. Hij noemde het een evenement vol contradicties. "We willen eigenlijk het leven en de creativiteit vieren, terwijl we bezig zijn met het rouwen om onze helden."

"We zijn op zoek naar hoop, maar proberen om te gaan met verdriet en verlies. Wat een vreemd feestje is dit."

Prins Friso

De prijs werd ook aan tien andere kunstenaars, denkers en organisaties uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied uitgereikt.

De prijs wordt sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door het Prins Claus Fonds aan personen en organisaties van wie de culturele activiteiten een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de samenleving. De afgelopen jaren werd de prijs beurtelings door de prinsen Friso en Constantijn uitgereikt.

STER reclame