Het eerste Nederlandse handboek dat zich richt op vrouwspecifieke geneeskunde wordt vandaag gelanceerd. Het gaat niet om enkel gynaecologische zorg. "Juist niet," zegt Bart Fauser, hoogleraar gynaecologie aan het UMC Utrecht.

Aan het boek werkten auteurs mee van verschillende medische specialismen. Van psychiater tot internist, van dermatoloog tot oncoloog.

Minder kennis

"Vrouwen zijn slechter af in de gezondheidszorg dan mannen. De kennis en kunde over verschillen tussen mannen en vrouwen beperkt zich vaak tot de geslachtsorganen. Dat impliceert dat al het andere gelijk is", zegt Fauser.

Terwijl veel ziekten volgens hem bij vrouwen anders ontstaan en zich anders uiten dan bij mannen. Daar moeten artsen, maar ook patiënten, zich volgens hem beter bewust van zijn.

Ander ziektebeeld

De verschillen kunnen van belang zijn voor verschillen in diagnostiek en behandeling. Zo hebben vrouwen vaak heel andere klachten bij een hartinfarct dan mannen. Als een arts die klachten te laat herkent, kan de behandeling onnodig vertraging oplopen.

"De verschillende uitingen gelden niet alleen voor hart- en vaatziekten, maar ook voor bijvoorbeeld auto-immuunziekten als multiple sclerose. Die kunnen bij vrouwen een heel ander beeld vertonen.

"Dat er binnen de geneeskunde nog zo weinig aandacht is voor vrouwspecifieke geneeskunde heeft er volgens Fauser mee te maken dat nog te automatisch wordt aangenomen dat wat uit onderzoek voor mannen goed bleek te zijn, ook automatisch goed is voor vrouwen.

Meer bewustwording creëren over de bestaande verschillen was daarom volgens Fauser een eerste belangrijke reden om het handboek te schrijven.

"Ten tweede is het een oproep om de kennisagenda te verbeteren, door meer onderzoek te doen. De kennis die we hebben is gebundeld in dit boek, maar we moeten ons ook juist realiseren hoeveel kennis er nog ontbreekt."

Opleiding aanpassen

Fauser zou graag zien dat aandacht voor Vrouwspecifieke geneeskunde beter wordt geïntegreerd in de opleiding Geneeskunde. Universitaire medisch centra zijn vrij in de keuze van boeken die zij verplicht stellen voor hun studenten. "Maar binnenkort zijn er gesprekken over de manier waarop we vrouwspecifieke geneeskunde beter door het medisch curriculum kunnen verweven."

Het boek wordt vanmiddag gepresenteerd, Women Inc organiseert de lancering. Die organisatie zet zich sinds 2004 onder meer in voor de ontwikkeling van vrouwspecifieke geneeskunde. Directeur Jannet Vaessen noemt het "onvoorstelbaar, dat dit onderwerp niet al lang een vast onderdeel is van de basisopleiding van elke arts."

STER reclame