NOS NieuwsAangepast

Raad: vd Graaf vermomd op pad

Rond het proefverlof van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, gelden waarschijnlijk strenge veiligheidsmaatregelen. De Raad voor de Strafrechtstoepassing heeft voorstellen geformuleerd voor het proefverlof, waarover staatssecretaris Teeven een besluit moet nemen.

Zo wil de raad dat tijd en plaats van het proefverlof geheim blijven en dat de gebruikelijke duur van het proefverlof, 60 uur, wordt ingekort tot 24 uur. Ook adviseert de raad om Van der Graaf gedurende het verlof op een ander adres te laten verblijven dan eerst de bedoeling was.

Om de veiligheid van Van der Graaf te waarborgen worden maatregelen voorbereid "om zijn identiteit te verhullen". Dat betekent in de praktijk dat hij vermomd tijdelijk de gevangenis zal verlaten.

Dreigende taal

De inlichtingen- en opsporingsdiensten gaan de achtergrond na van de bedreigingen die aan het adres van Van der Graaf zijn geuit. In het kader van dat onderzoek hebben familieleden van mensen die dreigende taal hebben gebruikt, bezoek gekregen van de politie.

In mei komt Van der Graaf vervroegd vrij. In de aanloop naar vrijlating krijgen gevangenen proefverlof. Staatssecretaris Teeven wilde eerst niets van een proefverlof weten, maar hij legt zich nu neer bij de uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl