Handbalsters azen op revanche

Aangepast

De handbalsters van Oranje azen op eerherstel als het vanavond op het WK aantreedt tegen Frankrijk. De selectie van bondscoach Henk Groener kan in Belgrado het goede gevoel terugkrijgen als het tegen de Fran├žaises mee kan strijden om de winst.

Tegen Aziatisch kampioen Zuid-Korea lukte dat zondag niet, hoewel de jonge Nederlandse ploeg zich in de slotfase nog redelijk terugvocht en finishte op een verschil van drie treffers (29-26). Ter vergelijking; tijdens het vorige WK bliezen de Koreanen Oranje de zaal uit met 36-24.

Interessant is daarom of Nederland tegen de ijzersterke Franse formatie toch weer een stap voorwaarts kan zetten. Frankrijk is al tweemaal op rij vice-wereldkampioen en minimaal zo sterk als Zuid-Korea. Het team kan altijd vertrouwen op een aantal lange, atletische afstandsschutters die moeilijk zijn af te stoppen. "Als we van Frankrijk winnen, zou dat een sensatie zijn", zegt Groener.

Frans handbal ligt Oranje beter

Als Nederland nu de hele wedstrijd agressief staat in de dekking (zoals in het eerste kwartier tegen Zuid-Korea) en de Fransen op de juiste momenten aanpakt, liggen er kansen. Frankrijk speelt veel op gevoel. Als er openingen zijn, gaan ze direct voor hun kans. Zuid-Korea handbalt meer berekenend, kan geduldig spelen, maar schakelt bij balbezit ook razendsnel om. Nederland had daar zondag moeite mee en kwam na een flitsende start nooit meer echt in de wedstrijd.

Als Oranje nu wel tempo kan spelen en ook in de breaks makkelijke doelpunten weet te maken, is alles mogelijk. "Het Franse handbal ligt ons beter. Ik heb er een goed gevoel over", sprak keepster Marieke van der Wal vanmiddag.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen zijn opnieuw hoog. Vooral bij de internationals zelf. Nederland is net als twee jaar geleden terechtgekomen in een loodzware poule. De vierde plaats zou, met vrijdag ook nog Europees kampioen Montenegro als tegenstander, eigenlijk heel logisch zijn.

De speelsters leggen zich echter zelf een hoge druk op en zijn enorm gebrand om de wereld hun kwaliteiten te laten zien. Verwachtingen die ook bij de buitenwereld werden aangewakkerd door de sensationele uitschakeling van Rusland in de kwalificatie en de knappe resultaten in het laatste oefentoernooi in Noorwegen.

De nederlaag zondag tegen Korea kwam daarom als een mokerslag aan in het Nederlandse kamp. "Iedereen zat lange tijd behoorlijk stuk. Maar we hebben ook een aantal dingen gewoon niet goed gedaan in die wedstrijd", aldus Groener.

Nederland eerste test voor Frankrijk

Vanavond ligt er dus weer een prachtige uitdaging voor Oranje. Om vertrouwen te krijgen, zal er beter gespeeld moeten worden. Frankrijk heeft de twee zwakste tegenstanders al gehad. Congo en de Dominicaanse Republiek werden met speels gemak opzij gezet. Hoe de echte Franse vorm is, wordt daarom pas vanavond duidelijk.

De laatste keer dat Nederland tegen Frankrijk speelde, was in Lillehammer tijdens het EK in 2010 in Noorwegen. Nederland, met toen nog een redelijk ervaren ploeg, verloor na een matige wedstrijd met 23-21.

STER Reclame