Obama: laat Mandela je inspireren

tijd van publicatie Aangepast

Nelson Mandela was de laatste grote bevrijder van de vorige eeuw, hij was een reus van de geschiedenis. Met die woorden begon de Amerikaanse president Obama zijn toespraak tijdens de herdenking in Johannesburg.

De komst van Obama kon rekenen op een enorm applaus van het publiek in het FNB Stadium. In zijn speech ging hij in op wie Mandela was als persoon, op zijn betekenis voor Zuid-Afrika en de wereld. Ook zei hij dat mensen wereldwijd lessen moeten trekken uit de nalatenschap van Mandela.

Rebels

"Madiba was een man van vlees en bloed. Hij deelde met ons zijn twijfels en angsten en kon ook toegeven als hij fout zat", sprak Obama. Maar Mandela was volgens de Amerikaanse president ook een man van actie en strategie. "Hij erfde de rebelsheid van zijn vader, maar wist zijn woede te kanaliseren."

Obama haalde verschillende citaten aan van Mandela zelf, uit toespraken van vroeger. Hij noemde de uitspraak dat gelijkheid "een ideaal is waar hij voor wil leven, maar bereid is voor te sterven".

Levenslessen

De president riep mensen op om naar zichzelf te kijken en te bedenken welke lessen van Mandela mensen in hun eigen leven hebben toegepast. Obama deed dat zelf ook en zei dat er op het gebied van gelijkheid voor iedereen al veel verbeterd is. "Toch blijft het belangrijk en is er nog veel te doen. Er zijn nog steeds kinderen met honger, kinderen zonder toekomst. En nog steeds zitten mensen vast voor bijvoorbeeld hun politieke overtuiging of hoe ze eruit zien."

Inspiratie

Verder sprak Obama ook andere staatshoofden aan. Hij zei: "Te veel mensen houden van de erfenis van Mandela, maar houden zich er zelf niet aan. Ze accepteren geen tegenspraak van hun eigen volk."

De wens van Obama is dat iedereen zich laat inspireren door Nelson Mandela en zijn nalatenschap.

De Amerikaanse president kon rekenen op een staande ovatie.

Cuba

Voorafgaand aan zijn toespraak gaf Obama alle andere staatshoofden een hand. Hij schudde ook de hand van de Cubaanse leider Raul Castro. Het wordt gezien als een historisch moment voor beide landen.

STER Reclame