De ontvoerde Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen zijn in Jemen vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

Details over hoe de twee zijn vrijgekomen, zijn nog niet bekendgemaakt. Er is volgens Buitenlandse Zaken geen losgeld betaald. Ze kwamen zaterdag vrij.

Spiegel en Berendsen werden begin juni door gewapende mannen ontvoerd in Jemen. Spiegel werkte er als freelance journalist, onder meer voor de NOS en NRC Handelsblad.

Opluchting

Minister Timmermans laat weten "buitengewoon blij en opgelucht" te zijn. Spiegel en Berendsen maken het naar omstandigheden goed en zijn opgevangen door de ambassade in de hoofdstad Sanaa.

Timmermans verwacht dat ze snel met hun familie herenigd kunnen worden. De minister heeft de familie gesproken.

Ook de hoofdredacties van de NOS en de NRC laten weten blij en opgelucht te zijn.

Te gevaarlijk

Eind augustus riep premier Rutte Jemen nog op om meer te doen om de Nederlanders vrij te krijgen. Hij schreef een brief aan president Hadi.

Zo'n twee maanden na de ontvoering vertrok het Nederlandse ambassadepersoneel uit Jemen omdat het er te gevaarlijk was geworden. Ambassadeur Jeroen Verheul verzekerde de familie toen dat Nederland er alles aan bleef doen om de vrijlating van Spiegel en Berendsen te bewerkstelligen.

STER reclame