NOS NieuwsAangepast

600 schrijvers tegen afluisteren

Een kleine 600 schrijvers over de hele wereld, waaronder Nederland, hebben zich in een brief uitgesproken tegen het afluisteren van burgers door inlichtingendiensten. De schrijvers waarschuwen dat inlichtingendiensten de democratie ondermijnen. De brief is ook gericht aan bedrijven.

Als het aan de auteurs ligt, worden inlichtingendiensten beperkt in hun vrijheden om mee te gluren met burgers. Ze zeggen dat miljoenen burgers worden beschouwd als potentiële verdachten.

Kranten

De brief is gepubliceerd in dertig kranten over de hele wereld, waaronder The Guardian, Le Monde, de Frankfurter Allgemeiner en El País.

Afgelopen zomer bracht klokkenluider Edward Snowden aan het licht dat wereldwijd inlichtingendiensten mensen afluisteren, onder wie wereldleiders. Ook in Nederland werd op grote schaal afgeluisterd.

"Geen democratie"

"Iemand die in de gaten wordt gehouden is niet vrij meer; een maatschappij onder surveillance is geen democratie meer", stellen de schrijvers en kunstenaars op de internationale Dag van de mensenrechten.

De 562 auteurs uit 81 landen roepen de VN op om een internationale wet van digitale rechten die burgers moet beschermen in de digitale tijdperk. Op de website change.org is een petitie gestart waarbij mensen de actie kunnen ondersteunen.

Nederlandse schrijvers

Onder de ondertekenaars zijn meer dan twintig Nederlanders, onder wie Arnon Grünberg, Geert Mak, Abdelkader Benali, Ian Buruma en Renate Dorrestein.

Ook vijf Nobelprijswinnaars hebben hun handtekening gezet: Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass en Tomas Tranströmer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl