Herdenking uur later begonnen

time icon Aangepast

De herdenking van Nelson Mandela in het FNB Stadium in Johannesburg is begonnen met een uur vertraging. Het was lang wachten op de aankomst van verschillende belangrijke gasten. Nog steeds is niet iedereen gearriveerd. Een gospelkoor is begonnen met een optreden voor de dansende en zingende menigte. Ook het volkslied heeft geklonken.

De organisatie heeft alle aanwezigen bedankt dat ze uit zo veel verschillende landen naar Johannesburg zijn gekomen. Spreker Cyril Ramaphosa verontschuldigde zich voor de regen, maar zei dat Mandela dat zo gewild had. "Als je begraven wordt terwijl het regent, dan word je door de goden begroet." Daarna werd er gebeden door vertegenwoordigers van de verschillende religies.

Stadion niet vol

Veel stoelen zijn nog onbezet en buiten staan rijen voor de ingang. In de stromende regen zoeken veel Zuid-Afrikanen nog een plekje op de tribunes. Er komen ook nog steeds bussen met mensen aan bij het stadion.

Even na 10.00 uur kwam de familie van Mandela het podium op. Daar zijn ook al veel hoogwaardigheidsbekleders gearriveerd, zoals oud-president De Klerk, en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De Zuid-Afrikaanse oud-president Thabo Mbeki kwam onder luid applaus het stadion binnen. De huidige president Jacob Zuma kreeg applaus en boegeroep.

Nog niet alle hoogwaardigheidsbekleders zijn binnen. Zo is de Amerikaanse president Obama er nog niet. Zo'n 90 staatshoofden zullen de herdenking bijwonen.

Soweto

In Soweto zijn op verschillende plekken schermen geplaatst waarop de herdenking te zien is. Daar zijn weinig mensen op afgekomen, waarschijnlijk vanwege de regen.

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen.

STER Reclame