De Partij van de Arbeid komt met een commissie Integriteit, heeft voorzitter Hans Spekman aangekondigd in het tv-programma Pauw en Witteman.

Als leden of bestuurders de interne regels schenden, adviseert de commissie het partijbestuur wat er moet gebeuren. Dat kan ook een ongevraagd advies zijn.

Erecode

Verder scherpt de partij de erecode aan en moeten politieke vertegenwoordigers van de PvdA de code tekenen voor zij aan hun functie beginnen.

Spekman wil dat ook op lokaal niveau integriteit "tussen de oren komt" van PvdA-raadsleden en -wethouders.

Incidenten

De VVD kwam eerder dit jaar met een soortgelijke commissie na een reeks affaires waarbij VVD'ers niet integer hadden gehandeld. Vorige week stapte Matthijs Huizing nog op als Kamerlid van de VVD omdat hij met te veel drank op achter het stuur had gezeten.

Ook bij de PvdA is de integriteit wel eens in het geding. Zo trad staatssecretaris Verdaas vorig jaar vrij kort na zijn aantreden af vanwege onduidelijkheid over zijn declaraties als provinciebestuurder in Gelderland.

Werkgroep

PvdA-voorzitter Spekman zegt dat de partijtop het advies opvolgt van een werkgroep. Die kreeg vorig jaar van hem de opdracht om de wenselijkheid van zo'n commissie te onderzoeken.

STER reclame