NOS NieuwsAangepast

Aangifte nazi-spullen Marktplaats

Verkoopsite Marktplaats moet advertenties waarin wapens met hakenkruizen erop te koop worden aangeboden niet meer plaatsen. Bestaande advertenties moeten van de site worden gehaald. Als dat vóór morgen niet is gebeurd, dreigt een aangifte tegen de site.

Volgens Arthur Graaff van de website nieuws-wo2.tk, die morgen aangifte wil doen, heeft Marktplaats niet gereageerd op verschillende oproepen om de verboden handel in deze artikelen te stoppen. Zes advertenties zijn de aanleiding tot de aangifte. Daarin worden dolken en zwaarden met duidelijk zichtbare hakenkruizen te koop aangeboden.

De verkoop van nazi-artikelen is bij wet verboden. Graaff heeft een 'Dossier Marktplaats' gemaakt waarin foto's te zien zijn van nazispullen die via Marktplaats worden verkocht. Ook houdt hij een 'nazimonitor' bij.

Tippen

Marktplaats zegt dat alles wat bij wet verboden is, ook op de verkoopsite verboden is en ziet geen aanleiding het beleid te veranderen. "Als illegale advertenties door gebruikers worden getipt, worden deze zo spoedig mogelijk door ons verwijderd," schrijft de site in een reactie aan de NOS.

Over de aangifte zegt Marktplaats dat verkopers verantwoordelijk zijn voor de aangeboden artikelen en dat Graaff de advertenties kan tippen. "En als de politie ons verzoekt bepaalde gegevens te verwijderen, geven wij daar uiteraard gehoor aan", staat in de reactie.

"Geen doen"

Oproepen aan Marktplaats om over de advertenties te praten, hebben volgens Graaff niets opgeleverd. De afgelopen maand drongen verschillende personen en organisaties daarop aan, waaronder Kamp Westerbork en het Auschwitz-comité. Zij steunen de actie van Graaff.

Wel bleek na een uitzending van het consumentenprogramma Kassa afgelopen zaterdag dat het aanbod ineens met een kwart was gedaald, zegt Graaff. Hij deed in Kassa nogmaals de oproep aan Marktplaats om de advertenties niet te plaatsen.

Over het advies van Marktplaats om de advertenties te tippen zegt hij dat dat geen doen is. "Er staan te veel advertenties op om dat allemaal bij te houden." Hij blijft bij zijn oproep aan Marktplaats om de advertenties niet te plaatsen.

Haat en discriminatie

Advocaat Gerard Spong zei in de uitzending dat er op Marktplaats veel nazispullen te koop worden aangeboden die verboden zijn. Volgens de nazimonitor waren het er vorige week 2500 tegen 1700 nu.

Wapens met hakenkruizen zijn in Nederland verboden omdat die worden gezien als uitingen van haat, discriminatie, fascisme en racisme, aldus Spong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl