BKR wil studieschuld registreren

Aangepast

Je bent net afgestudeerd en klaar om te settelen. Daar hoort een huis bij, maar een hypotheek krijgen met je studieschuld is onmogelijk. Of niet? Je kunt je studieschuld gewoon verzwijgen. Bijna de helft van de net afgestudeerden doet dat dan ook.

De meesten zeggen dat ze niet weten dat ze hun studieschuld moeten opgeven, al verzwijgt een deel de schuld wel bewust. Dat blijkt uit resultaten van het BKR, de stichting die schulden van Nederlanders registreert.

Huis te koop / verkocht - ANP

In tegenstelling tot andere schulden worden studieschulden niet geregistreerd door het BKR. Logisch, volgens het ministerie van Onderwijs, want een studielening is anders dan andere schulden. Een studielening los je namelijk pas af als je genoeg verdient, terwijl andere schulden altijd gelden.

'Laat ons studieschulden registreren'

Maar één ding heeft de studieschuld wel gemeen met andere schulden: het telt mee bij een hypotheekaanvraag. Sinds 1 april 2013 telt 'ie voor 0,75 procent mee. Zinloos, want als studieschulden niet gemeld worden, kunnen ze ook niet meewegen bij een aanvraag, vindt het BKR. De banken kunnen niet checken of de klant echt geen schuld heeft, aangezien die niet geregistreerd wordt.

Net zoals vorig jaar pleit de stichting er daarom voor om ook studieschulden te registreren. "Duitsland, Engeland en de meeste Scandinavische landen registreren studieschulden al langere tijd. In Europees opzicht loopt Nederland dus achter", stellen ze op hun website.

Leenstelsel

Volgens het BKR komen er alleen maar meer studenten met een studieschuld bij. Zeker wanneer het leenstelsel ingevoerd wordt. Of dat er komt, blijft onduidelijk. Regeringspartij PvdA verzet zich niet langer tegen uitstel van het leenstelsel. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Door Roy