Natuur- en milieuorganisaties hebben dit jaar een record aantal leden en donateurs verloren. Volgens het VARA-programma Vroege Vogels komt dat vooral door de economische crisis.

De ruim honderd organisaties in Nederland hebben samen ruim 120.000 leden en donateurs verloren. Het is het grootste verlies sinds Vroege Vogels met de meting in 1991 begon.

Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds blijft de grootste natuurorganisatie met 826.000 leden. Het WNF heeft dit jaar wel de meeste leden verloren: 44.000. Natuurmonumenten, dat op de tweede plaats staat, deed het opvallend goed met een ledenwinst van 3000.

Maar de organisatie die het dit jaar het beste heeft gedaan is de Stichting Aap. Het aantal donateurs steeg met ruim 6300 tot 139.000. Volgens Vroege Vogels is dat onder meer te danken aan de Air Miles-actie waarbij mensen hun Air Miles kunnen afstaan aan de stichting in Almere. De Stichting Aap staat in de top 10 op de achtste plaats.

Structureel

Volgens eindredacteur Joost Huijsing wordt de ledendaling niet alleen door de crisis veroorzaakt. "Vele jaren achter elkaar lid zijn van een organisatie lijkt voor mensen onder de dertig niet meer zo gewoon als voor hun ouders. Jongeren vinden natuur en milieu nog steeds belangrijk, maar leggen zich niet lange tijd vast.

Ze willen nog wel betalen voor ideële projecten of acties, of ze betuigen steun via Facebook op petities. Eenmalig geld over maken of betalen via sms wordt populairder."

In 2003 bereikten de organisaties een record aantal leden en donateurs. Het waren er toen ruim vier miljoen. Dat aantal bleef gelijk totdat in 2008 de financiële crisis begon.

STER reclame