Het koninkrijk Bhutan wil schoon en goedkoop gaan rijden. De regering wil alle overheidsauto's en taxi's op elektriciteit laten rijden.

In maart moeten het wagenpark van de regering zijn vervangen. Met autofabrikant Nissan is een contract gesloten voor de levering van tientallen Nissan Leafs, een wagen die 100 procent elektrisch rijdt.

Een volgende stap zou de vervanging van alle taxi's moeten zijn. Een taxichauffeur in Bhutan is nu gemiddeld 10 euro per dag kwijt aan brandstof. Gaat hij elektrisch rijden is hij nog geen euro kwijt aan brandstofkosten. Taxi's zijn een nationaal vervoermiddel: ruim 100.000 mensen in Bhutan maken er dagelijks gebruik van.

Exportproduct

Elektriciteit is het 'nationale product' van Bhutan. Het land exporteert op grote schaal stroom. In het bergachtige koninkrijk zijn diverse waterkrachtcentrales die enorme hoeveelheden groene stroom leveren.

De regering heeft uitgerekend dat als alle auto's in het land elektrisch gaan rijden de olie-import met 70 procent kan verminderen.

Win-winsituatie

De overheid houdt daardoor meer geld over dat ten goede kan komen aan de 720.000 inwoners van Bhutan. Verder is elektrisch rijden veel beter voor het milieu.

Voor burgers die graag een auto willen is het ook een gunstige ontwikkeling. Tot nu toe mochten particulieren geen auto's invoeren. Maar waarschijnlijk wordt voor elektrische auto's een uitzondering gemaakt.

STER reclame