Tweede Kamerlid Huizing van de VVD is gisteren opgestapt omdat hij is aangehouden met te veel drank op achter het stuur. Dat maakte hij bekend in een nadere verklaring

"Recent ben ik aangehouden met een alcoholpromillage dat zich boven de toegestane hoeveelheid bevond", staat in de verklaring. Huizing moet daarvoor binnenkort voor de rechter verschijnen.

"Aangezien ik de VVD-lijn onderschrijf dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn, is dit voor mij aanleiding geweest mijn Kamerlidmaatschap neer te leggen."

"Moverende redenen"

Huizing maakte gisteravond al zijn vertrek bekend, maar wilde toen niet meer informatie kwijt dan "dat ik om mij moverende redenen heb besloten terug te trekken". De partij wilde verder ook geen enkele nadere toelichting geven.

Het ex-Kamerlid koos voor deze zwijgzaamheid, zo zegt hij nu, "omwille van mijn gezin en directe omgeving".

Openheid

Vanmorgen was er een regulier VVD-overleg tussen de partijtop en het middenkader. Tijdens dat overleg heeft de partij gekeken naar alle speculaties over het vertrek van Huizing die sinds gisteravond ontstonden. Van een integriteitskwestie zoals bij het vertrek van Johan Houwers is volgens de VVD geen sprake.

Huizing benadrukt dat hij de afgelopen drie jaar met veel plezier en naar eer en geweten als Kamerlid heeft gewerkt. "Deze noodzakelijke stap valt mij en mijn gezin daarom zwaar."

STER reclame