Door de combinatie van storm en springtij op 5 december zijn zo'n honderd pasgeboren zeehondjes van een zandbank gespoeld. Een deel van de pups is op de Waddeneilanden terechtgekomen.

Richard Dijkema van de zeehondencrèche in Pieterburen waarschuwt toeristen op afstand te blijven, omdat de moeders er in de zoogperiode niet voor terugdeinzen hun pups te verdedigen.

De pups lagen op de Richel, een zandplaat tussen Vlieland en Terschelling. Door de combinatie van storm en springtij werd de zandbank overspoeld. De laatste keer dat dat gebeurde is ongeveer 6 jaar geleden. "Begin december midden in de drie weken durende zoogperiode van de zeehonden is dat echt een ramp voor de dieren'', aldus Dijkema.

Veerboten

Medewerkers van de zeehondencrèche hebben ongeveer de helft van de pups getraceerd. De jonge dieren zijn vooral aangespoeld op Terschelling en Vlieland. Ongeveer tien pups zonder moeder worden opgevangen in de crèche. Daar zullen ze zo'n zes tot twaalf weken blijven.

De boodschap om de zeehonden met rust te laten wordt onder meer verspreid op de veerboten van rederij Doeksen. De zeehondencrèche werkt samen met gemeenten, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer om alles in goede banen te leiden.

STER reclame