NOS Nieuws Economie Aangepast

WTO sluit historisch akkoord

De 159 leden van de Wereldhandelsorganisatie WTO zijn het op het Indonesische eiland Bali eens geworden over het eerste wereldwijde vrijhandelsverdrag in 20 jaar. Het verdrag kan de wereldeconomie honderden miljarden dollars en 20 miljoen banen opleveren.

In het akkoord zijn vooral afspraken gemaakt over het wegnemen van handelsbarrières en het versimpelen van procedures bij de douane. Betrokkenen spreken van een historisch akkoord.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de WTO dat er overeenstemming over een wereldwijd akkoord is gesloten. De verwachtingen voor het overleg waren laag gespannen.

Cuba

De onderhandelingen leken te mislukken, omdat Cuba dwars lag. Het land wilde een overeenkomst waarin iets werd gezegd over het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba.

Cuba heeft al tientallen jaren last van het embargo dat al verschillende keren door de Verenigde Naties is veroordeeld. Na overleg zijn de landen het eens geworden over aanpassingen in de tekst en staakte Cuba zijn verzet.

Tranen

Directeur-generaal Roberto Azevedo van de WTO was tot tranen geroerd bij de afsluitingsceremonie op Bali. Hij bedankte Indonesië en zijn vrouw en prees het verdrag omdat het volgens hem de eerste keer is dat een grote onderhandelingsronde van de WTO is geslaagd.

"Het Bali-verdrag is niet het einde, het is het begin", zei Azevedo.

Ploumen

Ook minister Ploumen van Buitenlandse Handel is positief over het akkoord. Volgens haar is het goed voor "het Nederlandse bedrijfsleven en zeer zeker ook voor kleine boeren in ontwikkelingslanden".

In het NOS Radio 1 Journaal noemde ze het akkoord heel belangrijk. "Dit is goed nieuws voor de wereld. Eerlijke handel levert voor veel mensen banen en inkomen op."

STER reclame