NOS NieuwsAangepast

Gitaar Bob Dylan voor 1 mln geveild

De Fender Stratocaster die Bob Dylan gebruikte op het Newport Folk Festival heeft bij een veiling 965.000 dollar opgebracht. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een gitaar is betaald. Wie het instrument heeft gekocht heeft veilinghuis Christie's niet bekendgemaakt.

Dylan schokte in 1965 zijn publiek door op het festival drie nummers op de elektrische gitaar te spelen. Fans waren woest dat Dylan, bekend als protestzanger op een akoestische gitaar, juist het alternatieve festival had uitgekozen om de overstap te maken naar elektrische muziek.

Houtnerf

Daarna liet Dylan het instrument in een vliegtuig liggen. Toen Dylan hem niet wilde ophalen, nam de piloot de gitaar mee naar huis. Pas vorig jaar werd ontdekt dat het om de gitaar ging van het controversiële concert. Dat werd door experts bewezen door de houtnerf van de gitaar te vergelijken met die op foto's van Dylan tijdens dat concert.

Christie's had verwacht dat de gitaar tussen de 300.000 en 500.000 euro zou opbrengen. Tot nu toe was de duurste gitaar een Fender van Eric Clapton, met de bijnaam Blackie. Die bracht in 2004 959.500 dollar op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl