VION sjoemelde met varkensvlees

Aangepast

Encebe Vleeswaren, een dochterbedrijf van vleesleverancier VION, heeft gesjoemeld met biologisch vlees. Dat geeft het bedrijf toe na meldingen van twee klokkenluiders. Die namen contact op met Hans Alders, die eerder een rapport schreef over de gang van zaken bij het bedrijf. Tot nu toe ontkende VION dat er met vlees is gerommeld.

Volgen VION is een partij regulier varkensvlees in de zomer van 2012 ten onrechte verwerkt in biologische ham. In totaal werd 11 ton vlees ten onrechte als biologisch verkocht. Volgens het bedrijf gaat het om een incident.

Alders zou van de klokkenluiders documenten hebben gekregen waaruit de fraude met vlees blijkt. Het zou niet om een structureel probleem gaan, maar om een incident. Vanmiddag had Alders een gesprek met de directie van VION over de kwestie. Daarin gaf VION het incident toe.

Geen fraude

Alders begon zijn onderzoek naar aanleiding van een uitzending van het VARA-televisieprogramma Zembla. Daarin vertelden anonieme medewerkers van het bedrijf dat er op dagelijkse basis wordt gesjoemeld met vlees. VION zou varkensvlees met het Beter Leven-kenmerk hebben vermengd met regulier vlees.

Naar aanleiding van die uitzending vroeg de Dierenbescherming, dat eigenaar is van het keurmerk, Alders een onderzoek in te stellen. Uit dat onderzoek bleek dat er geen sprake zou zijn van gerommel met vlees.

STER Reclame