Zuid-Afrika maakt zich op voor de grootste staatsbegrafenis uit de geschiedenis van het land. Leiders uit de hele wereld zullen de begrafenis van Nelson Mandela bijwonen.

Het is nog niet bekendgemaakt hoe de komende week er precies uit zal zien. Het is wel zeker dat Mandela begraven zal worden in Qunu, in Oostkaap, waar hij opgroeide. Dat zal waarschijnlijk volgende week vrijdag of zaterdag zijn.

Voetbalstadion

In de dagen daarvoor krijgen de Zuid-Afrikanen de mogelijkheid afscheid van hem te nemen.

Volgens internationale media, die zich baseren op bronnen bij de Zuid-Afrikaanse overheid, komt er maandag een ceremonie in het voetbalstadion in Johannesburg. In dat stadion, waar in 2010 de WK-finale werd gespeeld, passen 95.000 mensen.

Condoleance

Het gebalsemde lichaam van Mandela zal drie dagen opgebaard liggen in Pretoria, meldden bronnen aan CNN. Zijn kist staat dan dicht bij de plek waar hij in 1994 zijn eed aflegde als president.

In overheidsgebouwen in Zuid-Afrika, en in ambassades over de hele wereld, worden condoleanceregisters geopend. In de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag kan ook een condoleanceregister worden getekend.

STER reclame