Water Delfzijl 1 cm onder record

Aangepast

Tijdens de springvloed is het waterpeil in Delfzijl een halve meter hoger gekomen dan verwacht. Volgens het waterschap Noorderzijlvest kwam het vannacht tot 4,82 meter boven NAP. Dat is 1 centimeter onder de hoogste stand die ooit is gemeten.

In 2006 werd een stand van 4,83 meter bereikt. Anders dan toen zijn er voor zover bekend nog geen problemen met verzadigde dijken en hoogwater in de polders.

De verwachting was dat het water in Delfzijl vannacht niet verder zou stijgen dan tot 4,32 meter. Door de regen en de harde wind werd dat veel meer. Ook de komende dag kan het waterpeil bij Delfzijl erg hoog worden.

Voor de volgende piek, rond 12.30 vanmiddag, gaat Rijkswaterstaat uit van 4,00 meter boven NAP. Daarom is ook dan dijkbewaking nodig.

Oosterschelde

Voor de Oosterschelde houdt Rijkswaterstaat voor vannacht 4.00 uur rekening met een hoogste stand van 3,70 meter.

De Oosterscheldekering is voor het eerst sinds 2007 gesloten. De 62 schuiven van het Deltawerk gingen vanaf 23.00 uur gisteravond allemaal dicht. Langs de Schelde is actieve dijkbewaking ingesteld. Zeker 100 mensen houden zich daarmee bezig.

De dijkbewaking in Hoek van Holland is vannacht opgeschaald. Daar wordt een stand van 2,90 boven NAP verwacht.

Hollandse IJssel

Ook de Hollandse IJsselkering bij Capelle aan den IJssel is donderdagavond gesloten. Rijkswaterstaat heeft de zeesluizen bij IJmuiden deels afgesloten. Bij Terneuzen zijn de sluizen helemaal dicht.

STER Reclame