De Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu zegt dat Nelson Mandela met kop en schouders boven zijn tijdgenoten uitstak.

In een column noemt Tutu hem "een kolos van onberispelijke moraliteit en integriteit, de meest bewonderde persoon ter wereld".

Tutu heeft ook kritiek op Mandela. Zijn belangrijkste zwakte was volgens hem zijn loyaliteit tegenover zijn kameraden en partijgenoten. Daardoor liet hij bijvoorbeeld slecht functionerende ministers toch zitten, zegt Tutu. Ook had hij aanvankelijk weinig oog voor de aidscrisis.

Tutu was de eerste zwarte anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad. In de jaren tachtig werd hij wereldwijd bekend door zijn strijd tegen de apartheid.

De Klerk

De Zuid-Afrikaanse oud-president F.W. de Klerk zei tegen CNN dat hij Mandela altijd gerespecteerd heeft, als persoon. "Ik heb hem altijd gemogen, omdat hij zo menselijk was", aldus De Klerk.

"Mandela was zo groot omdat hij niet verbitterd was. Ondanks alle tegenstellingen zijn we vandaag één in Zuid-Afrika."

F.W. de Klerk was de laatste blanke president van Zuid-Afrika. Hij zorgde ervoor dat de gesprekken met Mandela, met wie achter de schermen al jaren gesproken werd, vaart kregen. Onder grote internationale druk besloot De Klerk uiteindelijk om de oud-anti-apartheidsleider vrij te laten.

Daarna begonnen De Klerk en Mandela aan een proces om een eind te maken aan het apartheidsregime. De twee kregen voor die inspanningen gezamenlijk de Nobelprijs voor de Vrede.

STER reclame