NOS NieuwsAangepast

Kok geschokt om dood Mandela

Oud-premier Wim Kok is geschokt door het overlijden van Mandela. Dat zei hij bij Nieuwsuur.

"Hoewel we natuurlijk allang wisten dat zijn gezondheid bijzonder slecht was, is zijn overlijden een grote schok voor ons allemaal denk ik", zei Kok.

Verzoening

Hij heeft een groot respect voor de oud-president Mandela. "Niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook in de rest van de wereld is Mandela uitgegroeid tot een symbool van verzoening. Er is nu een vader overleden."

Kok is op dit moment in Australië voor een vergadering van oud-leiders. "Op het moment dat zijn overleden bekend werd, ging er een siddering door me heen. Het onomkeerbare is nu gebeurd."

Kok weet niet of hij naar Zuid-Afrika zal afreizen om de staatsbegrafenis van Mandela.

Wim Kok en Mandela hebben elkaar enkele keren ontmoet. De eerste keer was in 1990, kort na de vrijlating van Mandela. Kok, die toen vicepremier en PvdA-leider was, haalde Mandela naar de partijraad van de PvdA in Amsterdam.

Lubbers

Oud-premier Ruud Lubbers zei op Radio 1 dat Mandela boven het geweld in Zuid-Afrika stond. "Hij was een geweldige persoonlijkheid.''

Lubbers was premier toen Mandela Nederland in 1990 bezocht. Hij mocht aanschuiven bij gesprekken tussen de toenmalige president De Klerk en Mandela over de afschaffing van de apartheid.

Boeren

"Wij hadden de boeren gebracht naar Zuid-Afrika, maar hij wist heel goed dat er juist vanuit Nederland heel veel steun is geweest voor de afschaffing van de apartheid en dat liet hij ook blijken toen aan tafel zat met De Klerk. Hij zat daar niet voor een afrekening, maar voor de toekomst van Zuid-Afrika."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl