NOS NieuwsAangepast

De jeugdjaren van Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 als Rolihlahla Mandela in Mvezo, een dorpje in het Zuid-Afrikaanse thuisland Transkei, woongebied van de Thembu-stam. Zijn vader was Chief Henry Mandela, die getrouwd was met vier vrouwen - onder wie Rolihlahla's moeder Fanny. Als raadsman van de plaatselijke Thembu-leider David Dalindyebo genoot Henry een zeker aanzien.

De jonge Rolihlahla groeide op in een rustige plattelandsgemeenschap, waar de vrouwen voor het land en het vee zorgden, terwijl de volwassen mannen de meeste tijd van het jaar weg waren om te werken in de mijnen of op verafgelegen boerderijen van rijke blanken. Rolihlahla (wat zoiets betekent als 'de onruststoker') hoorde de dorpsoudsten regelmatig praten over de tijd dat hun volk nog vrij was, vóór de komst van de blanken.

Rolihlahla wordt Nelson

De meeste stamleden hingen een natuurgeloof aan, maar Rolihlahla's moeder bekeerde zich tot het christendom, waarna ze de jonge Mandela liet dopen. Op zevenjarige leeftijd werd hij naar een Engelse missieschool gestuurd, waar hij - in tegenstelling tot zijn ouders - onderwijs zou genieten. Het was de gewoonte dat alle leerlingen op hun eerste schooldag van hun lerares een Engelse naam kregen, en zo zou Rolihlahla voortaan als Nelson door het leven gaan.

Na de dood van zijn vader in 1930 werd Mandela de beschermeling van Chief Dalindyebo, die zijn pupil klaarstoomde om hem op te volgen. Na de middelbare school in Healdtown ging hij letteren studeren aan het University College in Fort Hare, waar hij werd geschorst na deelname aan een protestboycot tegen het blanke bewind.

Naar Johannesburg

Toen Mandela 23 jaar was, vond Dalindyebo het tijd dat zijn pupil ging trouwen en zocht hij een bruid voor hem uit. Mandela had geen zin in een gepland huwelijk en vertrok naar Johannesburg, waar hij zijn letterenstudie voltooide. Vervolgens stortte hij zich op een rechtenstudie, terwijl hij met diverse baantjes zijn geld verdiende.

Na te hebben gewerkt in de mijnen en op een makelaarskantoor, werd Mandela leerling op een advocatenkantoor. Hier kwam hij dagelijks in aanraking met de achterstelling van de zwarten en werd hij zich ervan bewust dat hij als advocaat weinig verandering in de huidige situatie zou kunnen brengen.

Meer en meer ging hij zich interesseren voor de politiek en in 1942 werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres, het ANC, dat destijds een zieltogend bestaan leidde. Twee jaar later zou Nelson Mandela samen met een aantal gelijkgestemden de jongerenafdeling van het ANC oprichten en de beweging nieuw leven inblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl