De Chinese centrale bank verbiedt financiële instellingen, zoals banken, de bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Volgens de Volksbank is het geen echt geld en kleven er risico's aan het gebruik ervan.

De bitcoin heeft volgens de Volksbank "geen echte betekenis" en heeft ook niet dezelfde juridische status als reguliere valuta. De virtuele munt kan voor criminele activiteiten worden gebruikt, zoals witwassen, handel in wapens of corruptie, zo is de waarschuwing.

Gewoon gebruiken

Particulieren kunnen de bitcoin gewoon blijven gebruiken om bijvoorbeeld producten via internet te kopen. Wel dragen zij zelf alle risico's, benadrukt de Chinese centrale bank.

De bitcoin is sterk in waarde gestegen. Sinds begin dit jaar is de virtuele munt 5000 procent meer waard geworden. Dat is mede te danken aan de steeds grotere belangstelling van Chinese investeerders.

Na het besluit van de Chinese centrale bank is de koers van de bitcoin hard gedaald.

Geen centraal toezicht

Ook in andere landen is gewaarschuwd voor de virtuele valuta. Zo zei De Nederlandsche Bank eerder deze week dat consumenten zich moeten realiseren welke risico's ze lopen. Er is bijvoorbeeld geen centraal toezicht op de bitcoin en het depositogarantiestelsel is niet van toepassing.

STER reclame