De advocaat van Edwin de Roy van Zuydewijn is niet tevreden met de brief van premier Rutte over de rol van prins Bernhard in het onderzoek naar De Roy. Advocaat Meijjer zet vraagtekens bij de stelling dat iemand die wordt beveiligd, zelf veiligheidsonderzoeken kan laten doen, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Rutte schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat prins Bernhard de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging in 2000 heeft gevraagd een onderzoek te beginnen naar De Roy van Zuydewijn. Die was toen de partner van prinses Margarita, een dochter van prinses Irene. Uit het onderzoek bleek overigens dat er geen veiligheidsrisico's waren.

Ouders

Volgens Meijjer gaat Rutte op allerlei vragen niet in. De advocaat wil bijvoorbeeld meer weten over een mogelijk onderzoek naar de ouders en zussen van De Roy. Hij denkt dat dat verder ging dan een beperkt antecedentenonderzoek.

De kwestie komt vandaag aan de orde in een debat in de Tweede Kamer. Verschillende partijen hebben veel vragen over de brief van Rutte. Het gaat er dan onder meer over of het onderzoek destijds is gedaan buiten medeweten van de minister van Justitie.

Na het debat neemt De Roy van Zuydewijn een besluit over vervolgstappen. "Het laatste woord is hier zeker niet over gevallen", zei Meijjer. De Roy kondigde al aan dat hij een schadevergoeding zal eisen. Volgens de advocaat zal het niet om een klein bedrag gaan.

Ook in 2003 leidde de kwestie-De Roy van Zuydewijn al tot ophef. Toen werd ook duidelijk dat de DKDB en de toenmalige BVD onderzoek hebben gedaan.

STER reclame