Tijdens een voetbalgala in Rio de Janeiro is de officiële WK-bal 'Brazuca' gepresenteerd. De Nederlandse oud-international Clarence Seedorf, die bij de Braziliaanse club Botafogo speelt, was één van de eregasten bij de ceremonie.

Adidas heeft de WK-bal ontworpen en gefabriceerd. Volgens de leverancier is de Brazuca, de informele benaming voor een Braziliaan, de meest geteste wedstrijdbal ooit. Over een periode van 2,5 jaar hebben in tien landen verspreid over drie continenten 600 individuele spelers, dertig nationale teams en clubs, waaronder Ajax, de WK-bal uitgeprobeerd. Tot de testspelers behoren onder anderen Lionel Messi, Dani Alves, Bastian Schweinsteiger en voormalig vedette Zinedine Zidane.

De kleuren van de bal, de twaalfde WK-bal die door Adidas sinds 1970 is geproduceerd, stellen de Braziliaanse vlag en het officiële WK-logo voor. Het ontwerp verwijst naar de populaire 'Bahia-bandjes', symbool voor geloof en geluk. De naam van de bal werd in september door 1 miljoen Brazilianen gekozen.

Alle kinderen die op 3 december, de dag van de presentatie, in Brazilië zijn geboren, krijgen een gratis WK-bal. Alle 32 WK-teams ontvangen half december de Brazuca om de WK-bal uitgebreid tijdens trainingen en wedstrijden te kunnen testen. Ajax zal op zondag 19 januari de WK-bal officieel in gebruik nemen in de thuiswedstrijd tegen PSV.

STER reclame