Metaalwerknemers die zijn aangesloten bij pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) gaan veel minder pensioen opbouwen. De premie die werknemers moeten betalen blijft hetzelfde. PMT, het grootste pensioenfonds in de metaal, zal de opbouw verlagen van 2,236% naar 1,9%.

Dit jaar verlaagde PMT al de pensioenen met 6,5%. Eind dit jaar dreigt opnieuw een korting.

Het kabinet onderhandelt met de oppositie over een verlaging van de opbouw. Het kabinet wil bijna drie miljard bezuinigen door de opbouw te verlagen naar 1,75% (was 2,25%). De oppositie verzet zich daartegen.

Bovendien willen de partijen dat het salaris van de werknemers omhoog gaat als ze minder opzij kunnen zetten voor het pensioen.

Nettosalaris hoger

De werknemers die zijn aangesloten bij PMT krijgen minder pensioen voor hetzelfde geld. De premie blijft op hetzelfde niveau. Toch gaat het nettosalaris wel iets omhoog omdat de werknemers niet langer hoeven te betalen voor de vut-regeling. Slechts een kleine groep heeft daar nog recht op, maar alle werknemers moesten daar wel aan meebetalen. De werkgevers gaan dat nu doen.

Vorige week verlaagde het grootste pensioenfonds van Nederland ABP de opbouw van de pensioenen. Bij dit fonds profiteert de werknemer daarvan. De premie gaat bij het ABP wel flink omlaag en dat zien werknemers terug in een hoger nettosalaris.

STER reclame