NOS NieuwsAangepast

Alhuraa krijgt 50.000 euro boete

De Alhuraa Universiteit in Den Haag moet 50.000 euro boete betalen voor valsheid in geschrifte en oplichting. De universiteit deed zich volgens de rechtbank jarenlang voor als een instelling die bevoegd was om diploma's van academische titels zoals master en bachelor te verstrekken.

Dat gebeurde tussen 2007 en 2010. De stempels op de diploma's waren volgens de rechtbank misleidend. Ook na waarschuwingen van het ministerie van Onderwijs ging de universiteit door met het verstrekken van de niet-erkende diploma's.

Studie niets waard

De helft van de boete van 50.000 euro is voorwaardelijk. De universiteit heeft daarnaast een proeftijd van drie jaar gekregen. Ook moet de universiteit in het Engels en Arabisch een bericht op de site zetten zetten dat ze niet bevoegd is om diploma's met academische titels uit te geven.

Daarnaast moet de universiteit een student een schadevergoeding van 4.640 euro betalen. Zij heeft dat bedrag betaald voor een studie die nu niets waard blijkt te zijn, volgens de rechtbank.

Einde universiteit

Het OM had een boete van 70.000 euro geëist. De advocaat van Alhuraa verklaarde eerder dat een dergelijke boete het einde van de universiteit zou betekenen. Het banksaldo zou nog maar zo'n 3000 euro bedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl