NOS NieuwsAangepast

Poetin: protest Oekraïne pogrom

De Russische president Poetin zegt dat de protesten in Oekraïne niet als een revolutie maar als een pogrom moeten worden beschreven. Hij beschuldigt de oppositie ervan een democratisch gekozen regering te ondermijnen.

Poetin, die zijn uitspraken deed bij een bezoek aan Armenië, vermoedt dat de protesten lang geleden voorbereid zijn. Ze zouden alles te maken hebben met de verkiezingen in 2015.

Poetin weidde verder niet uit over zijn vergelijking met gewelddadige uitbarstingen van Jodenhaat.

Onafhankelijkheidsplein

In Oekraïne wordt sinds 21 november geprotesteerd tegen de regering en president Janoekovitsj. De betogers zijn woedend dat Kiev een associatieverdrag met de Europese Unie niet heeft getekend. Het verdrag zou vorige week worden ondertekend in Litouwen, maar onder druk van Rusland zou Oekraïne ervan af hebben gezien.

Gisteren demonstreerden honderdduizenden mensen op het centrale Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Het protest verliep grotendeels vreedzaam.

Op enkele plekken ontstonden rellen, onder meer bij het presidentieel paleis. Betogers probeerden dat te bestormen en de politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te jagen.

Sommigen betogers zetten tenten op op het Onafhankelijkheidsplein en ook vandaag stonden er nog duizenden mensen. Het stadhuis is nog altijd bezet.

Staatsgreep

Premier Azarov zei vandaag dat de betogers niet de illusie moeten hebben dat ze een staatsgreep kunnen plegen. De regering is op de hoogte van plannen om het parlementsgebouw in te nemen, waarschuwde hij.

President Janoekovitsj deed een oproep aan de politie en betogers om te gehoorzamen aan de wet. "Een onvolmaakte vrede is nog altijd beter dan een oorlog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl