Trainen met Roger Federer in Dubai. Voor Robin Haase over twee weken een primeur, voor Peter Wessels inmiddels vaste prik in december. Vorige week stond hij weer twee keer op de baan met de Zwitserse tennisgrootheid. "Hij kwam net terug van vakantie, dus we hebben heel rustig aan gedaan", zegt Wessels.

"Hij moest er weer een beetje inkomen. Hij had twee weken geen racket aangeraakt", vervolgt de voormalig prof, die in 2009 een punt achter zijn loopbaan zette. "Het was twee keer heel rustig ballen. Alle standaard dingen. Niks bijzonders, zoals een nieuw racket of nieuwe greep."

Wessels werkt in Dubai voor een tennisschool en Federer heeft er een appartement. De Zwitser bereidt zich er in de winter voor op een nieuw seizoen. Dit is al het derde jaar op rij dat de twee samen trainen. "We spelen bij een mooi hotel waar we allebei wat mensen kennen, dicht bij zijn appartement. Het is een beetje afgesloten. Niet iedereen kan daar komen kijken, want hij wil wel een beetje met rust gelaten worden."

Waar traint Federer nog op?

Waar heeft Federer, de beste tennisser aller tijden, een training nog voor nodig? De Zwitser lijkt vooral de nadruk te leggen op het fysieke aspect. "Vaak doet hij een conditietraining en wat zware oefeningen. En daarna geen rust nemen, maar gelijk de baan op zodat hij er gewend aan raakt om punten te spelen terwijl hij al heel moe is."

Federer vraagt er niet om, maar Wessels heeft nog wel een tip voor zijn wereldberoemde trainingsmaatje. "Ik zou hem wat vaker naar het net willen zien komen, omdat die andere jongens heel erg sterk vanaf de baseline zijn. Maar daar heb ik het niet over met hem. Hij weet het zelf ook wel. Als je naar zijn wedstrijden kijkt, zie je ook wel dat hij dat probeert aan te passen. Dat moet ook wel als hij bij wil blijven."

Winst en verlies tegen Federer

Twee keer troffen Wessels en Federer elkaar in een officiële wedstrijd. Wessels won in 1999 in Tasjkent in drie sets van de toen 18-jarige Federer. Een jaar later, bij de debuutwedstrijd van Federer op de US Open, stapte de Zwitser als winnaar van de baan nadat Wessels bij 4-3 in de vijfde set door zijn enkel was gegaan en moest opgeven. Wessels had in de vierde set zelfs een matchpoint gehad.

Eigenlijk heeft hij dus nooit echt verloren van Federer. Gelukkig tellen de huidige trainingspotjes niet mee. "Als we naar elkaar toe slaan, gaat het allemaal wel. Zo lang ik maar niet hoef te lopen. Mijn slagen zitten nog wel goed. Ik sta ook regelmatig in één hoek en dan laat ik hem gewoon lopen. Ik sta daar puur in dienst van hem. Dat zeg ik ook tegen hem: ik doe gewoon wat jij wil. Als ik ballen moet aangooien, geen probleem. Maar als we echt punten gaan spelen, is hij snel klaar met mij."

STER reclame