China heeft voor het eerst een maanraket gelanceerd met een robotwagen aan boord. De raket werd gisteravond met succes de ruimte ingeschoten vanaf de ruimtebasis in Xichang.

President Xi Jinping ziet de missie naar de maan als een enorme stap vooruit voor de Chinese ruimtevaart. Hij wil dat China gezien gaat worden als een supermacht op dat gebied.

De maansonde met de naam Chang'e-3 is de derde sonde die de Chinezen naar de maan sturen. Eerdere raketten hadden geen robotverkenner aan boord. Die verkenner, genaamd Yutu, gaat straks geologisch onderzoek uitvoeren op het maanoppervlak en zoeken naar natuurlijke hulpbronnen. China hoopt mineralen en metalen te vinden die schaars zijn op aarde en die gewonnen kunnen worden.

Voorsprong

Peking heeft andere landen verzekerd geen kwade bedoelingen te hebben met het ruimteprogramma. De VS heeft gezegd dat het wil voorkomen dat China een strategische voorsprong krijgt.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA helpt China bij de maanmissie. Tijdens de vlucht houdt ESA contact met Chang'e en de organisatie zal ook de exacte landingslocatie helpen vast te stellen.

STER reclame