KWF Kankerbestrijding wil dat sigarettenpakjes in Nederland allemaal dezelfde bruingroene kleur krijgen. Volgens KWF moeten op de pakjes geen merksymbolen meer staan, maar grote gezondheidswaarschuwingen.

Het fonds roept de overheid daarmee op om het voorbeeld van Australië te volgen. Daar werd het zogeheten 'plain packaging' een jaar geleden ingevoerd.

Vakantie

KWF heeft onderzoek laten doen naar de huidige pakjes sigaretten. Daaruit blijkt dat kinderen de vrolijk gekleurde pakjes associëren met gezondheid, vakantie en hun lievelingskleuren.

Dagelijks beginnen volgens KWF in Nederland meer dan 200 kinderen met roken. "Ik roep de politiek dan ook op om onze jeugd te beschermen", zegt directeur Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding.

Ierland

Het ministerie van Volksgezondheid in Ierland wil volgend jaar de gelijke sigarettenpakjes verplichten. KWF verwacht dat het Verenigd Koninkrijk kort daarna zal volgen.

Of de Australische maatregel het afgelopen jaar heeft geleid tot minder rokende jongeren is niet bekend. Naar verwachting worden de resultaten daarvan pas over een paar jaar duidelijk.

STER reclame